Odla Blomkål

Hos blomkålen är det själva blomställningen man äter och denna är rik på bland annat c-vitamin och kalium. Den vita blomkålen är vanligast och det är i princip bara den man stöter på i vanliga svenska matbutiker, men den som odlar sin egen blomkål i trädgården kan duka bordet med både grön, lila och orange blomkål. Den som vill kunna njuta av grön blomkål kan till exempel välja sorten ’Alverda Green’ som passar bra både kokt, i sallad och som dippgrönsak. Den orangea blomkålen är särskilt bra för den som vill få i sig vitamin A, den innehåller 25 gånger så mycket vitamin A som den vanliga vita blomkålen. Den som vill odla orange blomkål kan till exempel prova sorterna ’Cheddar’ eller ’Orange Bouquet’. När det gäller lila huvuden behåller vissa – t ex ’Violet Queen’ – sin färg även efter kokning med andra såsom ’Purple Cape’ blir gröna om man kokar dem. Det röda färgämne som skapar lila blomkål är en välkänd antioxidant som även påträffas i röda viner.

I södra Sverige kan man hinna med två omgångar blomkål per sommar om man väljer en tidig och en sen sort.

Att odla blomkål

  1. I Sverige brukar man förså blomkål inomhus i mitten av mars och plantera ut den senare när det blivit varmare ute. Fyll krukor med planteringsjord och se till att den är fuktig. Två blomkålsfrön är lagom för en 8-10 cm kruka.
  2. Så snart fröna har grott bör krukorna placeras på en ljus plats.
  3. Gallra så det bara står en planta i varje kruka.
  4. Härda plantorna genom att successiv låta dem stå ute längre och längre varje dag under åtminstone en veckas tid. Börja i skyddat läge och arbeta mot mindre och mindre skyddat läge.
  5. Förbered jorden i trädgårdslandet genom att blanda ut den med kompost.
  6. När frostrisken är över kan man plantera ut blomkålsplantorna. Säkrast är att välja en mulen dag.
  7. Blomkål vill helst ha skugga under eftermiddagen och full sol resten av dagen. Se till att det blir minst 30 cm mellan plantorna. Vattna.
  8. Se till att jorden alltid är fuktig och täck gärna växtplatsen med något fuktighetshållande material som gräsklipp eller kompost. Om blomkålen inte får tillräckligt mycket vatten kan den inte bilda stora kålhuvuden. Tillför flytande gödning eftersom växande kålhuvuden behöver mycket näring.
  9. Under perioden precis innan skörd är det extra viktigt att ge riktigt mycket vatten.
  10. Skördeperioden varierar mellan de olika sorter, viss är klara efter ungefär en och en halv månad medan andra behöver över två månader på sig. Blomkål ska skördas när huvudena vuxit sig stora och fasta. Bästa tiden för skörd är tidigt på morgonen när det fortfarande är så svalt att daggen inte dunstat.

Problem man kan stöta på när man odlar blomkål

Blomkål får lätt problem med kålfjärilslarver. Om man regelbundet inspekterar sina kålplantor kan man hitta äggen innan de kläcks, de är gula och syns tydligt på undersidan av bladen.

För att minska risken för skadeinsekter kan man täcka trädgårdslandet med fiberduk direkt efter plantering.

Om dina blomkålshuvuden blir små och missfärgade beror det troligen på torka. Vattna mer och täck växtplatsen med fuktighetsbevarande material, t ex gräsklipp.